Szkolenie przeznaczone dla właścicieli, kierowników i
personelu sklepów branży spożywczej, przedewszystkim osoby decydujące o
zamówieniach i rozstawieniu towarów.
Korzyści jakie uzyska uczestnik szkolenia
to:
- Wiedza z zakresu psychologii konsumenta.
- Lepsze zrozumienie i skuteczniejsza realizacja
potrzeb klienta.
- Poznanie zasad poruszania sie klienta w sklepie.
- Optymalne zagospodarowanie sali sprzedaży oraz
ekspozycja produktów zgodnie z preferencjami klienta.
- Ustalenie asortymentu najbardziej efektywnego dla
danego sklepu dzięki umijętności wykorzystania analiz sprzedaży oraz badań
rynkowych.
- Efektywne zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym.
Celem szkolenia jest:
- Nabycie umiejętności profesjonalnej obsługi klienta
zgodnie z jego oczekiwaniami. Nabycie umiejętności stosowania zasad
merchandisingu w sklepie.
- Zrozumienie potrzeb i oczekiwań klientów robiących
zakupy w sklepie.
- Umiejętność otymalnego wykorzystanie sali sprzedaży
zgodne z preferencjami klienta.
- Umiejętność racjonalnego zarządzanie asortymentem.
- Stworzenie przekonania, że praca na każdym
stanowisku w sklepie wymaga znajomości potrzeb i zachowań klienta.
- Poczucie, że nabyta wiedza pozwoli wywierać wpływ na
klienta, by jak najdłużej przebywał w sklepie i że czas przebywania ma wpływ na
wartość jego zakupów.
- Nabycie przekonania, że dzięki racjonalnemu
zarządzaniu asortymentem mogą zmniejszyć się koszty funkcjonowania
przedsiębiorstwa handlowego.
Podczas szkolenia zostaną omówione
następujące zagadnienia:
- Definicja merchandisingu
- Podział powierzchni sklepu na strefy a psychologia
zachowania w nich klientów.
- Merchandising poziomy.
- Merchandising pionowy.
- Informacje dla klienta.
- Ekspozycje specjalne.
|