Szkolenie przeznaczone dla personelu sklepów branży
spożywczej.
Korzyści jakie uzyska uczestnik szkolenia
to:
- Wzrost osobistej skuteczności związanej z obsługą
klienta
- Nabycie umiejętności reagowania na różne postawy
klientów
- Uczestnik pozna zasady rządzące rynkiem handlu
detalicznego w Polsce
- Zapoznanie się uczestnika z podstawowymi standardami
obsługi klientów.
- Uczestnik nauczy się rozpoznawać potrzeby klientów.
- Uczestnik nauczy się patrzenia na swą pracę oczami
klienta.
- Uczestnik pozna sposoby radzenia sobie w stresowych
sytuacjach.
- Uczestnik pozna powagę dbałości o jakość obsługi
decydującą o przewadze konkurencyjnej na rynku.
Celem szkolenia jest:
- podwyższenie umiejętności realizacji obsługi podczas
bezpośredniego spotkania z Klientem oraz umiejętności reagowania na sytuacje
trudne.
Podczas szkolenia zostaną omówione
następujące zagadnienia:
- Zmiany w polskim handlu oraz ich wpływ na zwyczaje
zakupowe klientów.
- Przynależność sklepu do sieci oraz związane z tym
korzyści.
Otoczenie konkurencyjne sklepu sieci.
- Sklepy osiedlowe jako miejsca, w których klienci
najchętniej robią zakupy.
- Czynniki mające wpływ na wybór sklepu osiedlowego.
- Zadowolenie klienta jako cel działań pracowników
sklepów.
- Czynniki mające wpływ na zadowolenie klienta.
- Zachowania klientów w sklepie.
- Typy klientów- ich charakterystyka i sposoby ich
obsługi.
- Niewłaściwe postawy sprzedawców.
- Powiększanie grupy klientów stałych.
- Standardy pracy sprzedawcy.
- Sytuacje trudne.
|